Echt maatwerk

Daar ga ik echt niet op lopen!’ is vaak de eerste reactie van een klant als hij aangepaste schoenen voorgeschreven krijgt. Maar tegenwoordig worden er ontzettend mooie en vooral ook moderne schoenen gemaakt. Orthopedische schoenmakers zijn echte kunstenaars. Door goed te luisteren naar de wensen en ideeën van de klant maken zij de perfecte schoen!

stoere stappers

Aangepaste schoenen, dáár moet de drager blij van worden!

Orthopedische schoenen worden vaak voorgeschreven door specialisten in het ziekenhuis aan mensen met voet- en enkelklachten. Afhankelijk van de klacht wordt er een OVAC, een semi-orthopedische schoen (ook wel OS-B genoemd) of een volledig orthopedische schoen (ook wel OS-A genoemd) voorgeschreven.

OVAC

OVAC is de afkorting voor Orthopedische Voorziening Aan Confectieschoenen. Dat betekent dus dat u zelf een paar schoenen koopt die u leuk vindt. Vervolgens worden ze door de orthopedisch schoenmaker aangepast met bijvoorbeeld verhogingen of speciale hakken. Soms plaatst hij materiaal tussen de schoen en de loopzool om de afwikkeling te verbeteren. Afhankelijk van uw klachten wordt er ook een steunzool aangemeten. De orthopedisch schoenmaker kan veel, maar het resultaat hangt natuurlijk af van het type schoen dat u kiest. Een pump is immers heel wat anders dan een stevige stapper.

Semi-orthopedische schoenen

Semi-orthopedische schoenen zijn fabrieksmatig geproduceerde schoenen met een aantal speciale aanpassingen die de klachten helpen verminderen. In deze schoen is er ruimte voor een op maat gemaakt voetbed. Semi-orthopedische confectieschoenen zijn zeer geschikt om optimaal te worden afgestemd op uw klachten, zelfs de sluiting van de schoenen kan worden aangepast. U bent dan minder afhankelijk van anderen bij het aan- en uittrekken. Er is keuze uit een ruime collectie schoenen.

Volledig orthopedische schoenen

Met volledig orthopedische schoenen worden de meest uiteenlopende voetproblemen behandeld. De schoenen zijn exact op maat gemaakt met een leest die is vervaardigd op basis van uw voetafdruk. In overleg met uw specialist stemt de orthopedisch schoenmaker de voorwaarden af waaraan uw schoen moet voldoen. Gelukkig kan tegenwoordig ook bij volledig orthopedische schoenen rekening worden gehouden met uw persoonlijke wensen. Samen met de orthopedisch schoenmaker overlegt u wat uw stijl is. Ook overlegt u samen welke kleuren en materialen er gebruikt worden. In de periode dat uw schoenen op maat worden gemaakt, ziet u de orthopedisch schoenmaker een aantal keer om uw schoenen te passen.

schoenaanpassing

Nieuwe schoenen in schoenmaat 52

In het oosten van het land is Hoevers Orthopedische Schoentechniek gevestigd, specialist op het gebied van het vervaardigen van maatschoenen en aangepast confectieschoeisel. Al sinds 1998 streven de gediplomeerde paskamer- en werkplaatsmedewerkers ernaar klanten beter te kunnen laten lopen ondanks hun voet- of enkelklachten. Ze willen echt dat de klant blij is met zijn nieuwe schoenen omdat zijn klachten daarmee verminderen. En het oog wil natuurlijk ook wat!

Zo heeft de orthopedisch schoenmaker ook Cees geholpen. Deze 58-jarige man is erg lang, maar liefst 2.14 meter. Cees kon moeilijk goed zittende schoenen vinden voor zijn grote en brede voeten en had daardoor veel last van zijn voeten. Schoenmaat 52 kom je ook niet zo vaak tegen in een reguliere schoenenwinkel, zeker niet als je op zoek bent naar een paar nette schoenen. Dankzij de orthopedisch schoenmaker kan Cees nu ook altijd leuke en moderne modellen uitzoeken.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Eric Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker