Voet met een hoge wreef

Vele mensen hebben een holvoet. Deze voet kenmerkt zich door een hoge wreef en de voet staat meer naar buiten gekanteld. Ook is er vaak sprake van een spitse stand van de voorvoet met een eerste straal die vaak spitser staat dan de vijfde straal aan de buitenzijde van de voet. Tevens is er vaak een kortere achillespees. Dit tezamen met een gespannen peesblad van de voetzool zorgt ervoor dat er klachten kunnen ontstaan.

Hoe ontstaat een holvoet?

Holvoeten worden vaak veroorzaakt door een neurologische aandoening. Door deze aandoening aan de zenuwen worden de voetspieren niet goed aangestuurd. Ook komen holvoeten vaker voor in bepaalde families, maar holvoeten komen ook voor zonder erfelijke of neurologische oorsprong.

Welke klachten geeft een holvoet?

De klachten die holvoeten kunnen veroorzaken zijn afhankelijk van de ernst van de holvoet. Ook de belasting op de voet speelt hier een belangrijke rol. Klachten die vaak gezien worden bij holvoeten zijn bijvoorbeeld klauwtenen. Klauwtenen geven vaak problemen bij het dragen van smaller schoeisel. Hier kunnen dan drukplekken op de tenen ontstaan. Door de holle stand en de vaak kortere achillespees ontstaat er meer druk op de voorvoet. Dit gebeurt zowel in stand als tijdens het lopen. Deze toename van druk op de voorvoet kan er voor zorgen dat er metatarsalgie ontstaat, welke een verzamelnaam is voor verschillende voorvoetklachten. Doordat een holvoet vaak meer naar buiten gekanteld staat kunnen er pees en band problemen ontstaan. Ook is er een groter risico op het verzwikken van de enkel.

Welke behandelingen zijn er voor een holvoet?

Bij behandeling van een holle voet wordt er meestal in eerste instantie gekozen voor een niet operatieve behandeling. Een registerpodoloog kan de oorzaak van de klachten ten gevolge van een holvoet in kaart brengen en samen met u een passend therapieplan opstellen. Tot de behandelmogelijkheden horen therapiezolen. Deze zullen de voet stabiliseren, de druk ontlasten en waar mogelijk corrigeren. Hierdoor kunnen klachten vaak aanzienlijk afnemen. Verder kan de registerpodoloog u adviseren over schoenen, schoenaanpassingen, taping/brace, pedicure, fysiotherapie of (semi)orthopedisch schoeisel.

Indien bovenstaande behandelingen niet afdoende effectief blijken kan de (register) podoloog of podotherapeut verwijzen naar een orthopedisch voet- en enkelspecialist.

Vind een praktijk

Heeft u last van een holvoet? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Peter van Dasselaar. Hij is podotherapeut, (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker