Steunkousen kunnen u helpen!

Het zijn medische hulpmiddelen, die behoren bij compressietherapie. Genoemde kousen compenseren het functieverlies van bloedvaten en/of lymfevaten. Door deze therapie wordt de verwijding van de vaatwanden tegen gegaan, zodat de aderkleppen weer sluiten en de bloedstroom naar het hart wordt ondersteund. De afnemende druk, vanaf enkel richting bovenbeen, stimuleert namelijk de doorbloeding en afvoer van vocht.

Vergoeding van steunkousen

Therapeutische elastische kousen worden voorgeschreven door de arts. De vergoeding van deze kousen behoort tot het basispakket, waarbij u rekening moet houden met het verplicht eigen risico.

Steunkousen kunnen u helpen!

Aanmeten van steunkousen

De benen dienen bij het aanmeten oedeem(=vocht)vrij te zijn, soms is eerst zwachtelen hiervoor noodzakelijk. Elastische kousen worden daarom ’s morgens aangemeten. De kousen draagt u alleen overdag, in horizontale ligging is de druk namelijk te zwaar. Therapeutisch elastische kousen zijn er in verschillende materialen, kleuren, maten en uitvoering. Afhankelijk van uw medische indicatie en de verwijzing wordt gekeken wat voor u de best passende kousen zijn. De levertijd van de kousen bedraagt 5 à 10 werkdagen.

Aantrekken van steunkousen

Trek de kousen indien mogelijk ’s morgens direct na het opstaan aan:

  1. Steek uw hand van bovenaf in de kous en keer de voet van de kous binnenstebuiten, het voetgedeelte blijft dus in de kous.
  2. Trek het voetgedeelte voorzichtig over de voet tot aan de wreef.
  3. Breng de kous tot over de hiel.
  4. Sla de bovenrand bij de enkel om en trek aan dit dubbelgeslagen stuk breiwerk de kous zo hoog mogelijk op. Herhaal dit net zo vaak als nodig is, totdat de kous goed zit.
  5. Sla het omgeslagen deel van de kous terug en verdeel de kous over het been.

U doet de kousen ’s avonds voor het naar bed gaan weer uit. Heeft u éénmaal het geheim van het dragen ontdekt, dan wilt u niet meer zonder!

Benieuwd of steunkousen u kunnen helpen?

Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ellen Karsdorp. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker