Wat zijn pijnlijke sesambeentjes?

Een sesambeentje is een klein bot dat vastzit in een pees en de pees ondersteunt in zijn functie. Door het sesambeentje ligt de pees iets verder van het gewricht af, waardoor het een hefboom vormt. De pees heeft op deze manier minder kracht nodig om het gewricht te laten bewegen. Het grootste en meest bekende sesambeen in het lichaam is de knieschijf.

Onder de voorvoet bevinden zich ook sesambeentjes. De belangrijkste sesambeentjes zitten onder het eerste middenvoetsbeentje, bij het gewricht van de grote teen. De sesambeentjes zijn vergroeid met korte teenbuigpezen en zijn zo groot als twee bruine benen.

De sesambeentjes, onder het gewricht van de grote teen, helpen de teen bij het naar beneden buigen. Daarnaast vangen ze druk van het lichaamsgewicht op om het gewricht te ontlasten en beschermen ze de lange teenbuigpees van de grote teen. Deze sesambeentjes dragen ongeveer 50% van het lichaamsgewicht en zijn bij iedere stap betrokken.

Oorzaken pijnlijke sesambeentjes

Er zijn veel verschillende aandoeningen die kunnen zorgen voor pijnlijke sesambeentjes, waaronder:

 • Slijtage van de sesambeentjes
 • Operatie aan een hallux valgus
 • Breuk van een sesambeentje
 • Infectie van de sesambeentjes
 • Doorbloedingsprobleem van het sesambeentje

Klachten pijnlijke sesambeentjes

Een pijnklacht die veel voorkomt bij sesambeentjes is pijn bij de afwikkeling van de voet. Dit komt voor bij het lopen, wanneer de teen een buigende beweging maakt. In veel gevallen is het niet mogelijk om te sporten of trap te lopen met deze klachten. De pijn zit vooral onder de bal van de voet, ter hoogte van de grote teen.

Diagnose pijnlijke sesambeentjes

De diagnose voor pijnlijke sesambeentjes wordt gesteld op basis van uw verhaal en lichamelijk onderzoek. Uw specialist kan u vragen uw teen te buigen en strekken of zelf de teen naar boven bewegen om te zien of de pijn erger wordt. Een pijnlijke en beperkte bewegelijkheid van het grote teen gewricht en pijn bij druk op de sesambeentjes zijn kenmerkend. Vaak is aanvullend onderzoek nodig zoals röntgenfoto’s en echografie. Deze onderzoeken kunnen erg behulpzaam zijn bij het stellen van een diagnose.

Behandelingen pijnlijke sesambeentjes

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen van pijnlijke sesambeentje richten zich op het minder belasten tijdens het gaan en staan. Hierdoor wordt de pijn bij het lopen minder. Uw behandeling kan onder andere bestaan uit:

Operatief

Slechts in uitzonderlijke gevallen is een operatieve behandeling noodzakelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een operatieve behandelingen van pijnlijke sesambeentjes.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker