Samenwerking tussen de huisarts, fysiotheapeut/manuele therapeut en (sport)podoloog

Als podoloog krijg ik regelmatig doorverwijzingen van huisartsen, fysiotherapeuten en andere eerstelijns zorgverleners. Maar hoe belangrijk is het dat deze onderling ook nog samenwerken. Multidisciplinaire samenwerking. Voor de zorgverlener een enorme uitdaging en voor de patiënt een welkome aanvulling op het zorgenpakket.

Praktijkvoorbeeld

Man van 57 jaar komt bij de dokter met klachten aan zijn rechterenkel. Hij is doorverwezen door de huisarts met de vraag of de fysiotherapeut/manuele therapeut in combinatie met de podoloog willen kijken naar zijn klachten. De patiënt wil graag met minder pijnklachten rechter enkel/voet kunnen lopen. Hij heeft het gevoel tijdens het belasten door de voet heen te zakken. De patiënt heeft een staand beroep. Hij is leraar op een middelbare school.

De patiënt heeft een voorgeschiedenis met oude fractuur tibia/fibula (scheenbeen en kuitbeen) rechts operatief behandeld. Osteosynthese materiaal (materiaal om de botten aan elkaar te zetten) na jaar verwijderd. Sindsdien klachten blijven houden.

Eerst afzonderlijk de klachten beoordelen

Als fysiotherapeut en podoloog hadden wij afgesproken ieder eerst afzonderlijk de klachten te beoordelen en daarna in bijzijn van de patiënt deze te bespreken en een plan van aanpak op te stellen. Twee zien er soms meer dan één.

Mijn analyse

Het bovenste deel (BSG) van de enkel is beperkt in de beweging naar voren. Dit komt door de oude fractuur. Het middelste deel van de voet zakt in zijn lengte in. Door de beperking in het BSG en de onstabiliteit middenvoet gaat de afwikkeling over de binnenkant van de grote teen (voorvoetpronatie). Op de voorvoeten staan en lopen gaat niet goed. De patiënt krijgt de hakken niet ver van de grond en kan de stabiliteit in de voorvoet niet vinden. Op de hakken lopen gaat daarentegen wel goed. Palpabele irritatie van de peroneus brevis/longus (dit zijn de korte- en lange kuitbeenspieren).

Ter informatie: de peroneus bestaat uit 2 delen, een kort en een lang gedeelte. Het korte deel van de spier loopt van de buitenkant van het kuitbeen rondom de enkel naar het middenvoetsbeentje van de kleine teen. Het lange deel van de spier loopt nog door onder de voet en hecht zich aan op het middenvoetsbeentje van de grote teen. De functies van de peroneus zijn het strekken van de enkel en het naar buiten bewegen van de voet

De peroneuspees

In combinatie met de fysiotherapeut/ manuele therapeut zijn wij beide tot dezelfde conclusie gekomen: posttraumatische instabiliteitsklachten van de rechterenkel met tendinopathie (peesblessure) m. peroneus. Door het verloop van de peroneus brevis en longus werken deze als de snaar van een boog en spant zo het dwarsgewelf van de voet. Zij trekken de binnenzijde van de voetrand naar beneden en zijn de sterkste spieren die meewerken met de beweging van de voet naar beneden. Vandaar dat het op de voorvoeten staan en lopen niet goed ging maar op de hakken lopen juist wel.

De behandeling van de voetklacht

Trainingsprogramma

De fysiotherapeut/manuele therapeut gaat aan de gang met een trainingsprogramma. In combinatie met behandeling moeten de specifieke spieren ook aan kracht gaan toenemen.

Stabilisatie van de voet door steunzool

Als (sport)podoloog kan ik de voet de stabiliteit geven die hij nodig heeft om de belasting en daardoor de belastbaarheid te verhogen. Daarnaast heb ik als sportpodoloog veel inzicht in de manier van bewegen in combinatie met de juiste schoenen. Stabiliteit en de juiste afwikkeling van de schoen vormt een goed geheel met de juiste steunzool op maat.

Korte lijnen door samenwerking

Prettig aan de samenwerking met de fysio/manuele therapeut is de korte lijn die je met elkaar hebt. Bij eventuele terugkomende klachten kun je elkaar snel weer opzoeken. Voor de patiënt is dit een professionele aanpak en weet deze meteen waar hij of zij aan toe is.

Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker