Kunt u door dit voettype voetklachten krijgen?

In mijn praktijk kom ik het vaak tegen; de tweede teen die een stukje langer is dan de grote teen. Soms valt het niet direct op omdat de tweede teen een klauwstand heeft aangenomen, en daardoor juist korter lijkt. Voor dit voettype is een naam: Mortons Voettype. In werkelijkheid is niet de grote teen korter, maar het eerste middenvoetsbeentje is korter dan het tweede middenvoetsbeentje.

Voorbeeld van een voet waarbij de tweede teen langer is dan de grote teen.
Voorbeeld van een voet waarbij de tweede teen langer is dan de grote teen.

In dit artikel

In dit artikel leest u hoe voetklachten kunnen ontstaan wanneer uw tweede teen langer is dan uw grote teen en wat u eraan kunt doen. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Afwikkelen van de voet

Het afwikkelen van de voet tijdens het lopen gaat normaal gesproken over de grote teen, die daar sterk genoeg voor is. Maar wanneer de tweede teen langer is dan de grote teen wordt dat bemoeilijkt. Het middenvoetsbeentje van de tweede teen en het gewricht tussen dat middenvoetsbeentje en de teen zal zwaarder worden belast tijdens het afwikkelen van de voet.

De standsafwijking zorgt voor drukproblemen

Hardnekkige likdoorns

Wanneer de tweede teen een andere stand aan gaat nemen om niet meer langer te zijn dan de grote teen, kunnen daar klachten door ontstaan. Door de standsafwijking kunnen drukproblemen ontstaan ter hoogte van de gewrichten en op de top van de teen. Deze drukproblemen - doordat de teen tegen de bovenzijde van de schoen aan komt - veroorzaken aan de bovenzijde van de gewrichten en aan de top van de teen hardnekkige likdoorns.

Overbelasting en eeltvorming

Ook het gewricht tussen het tweede middenvoetsbeentje en het eerste kootje van de teen krijgt meer druk te verduren doordat het sterker tegen de grond gedrukt wordt. Daardoor kan het overbelast raken, met ook nog eens veel eeltvorming als gevolg (hyperkeratose).

Is dat alles?

Er zijn nog diverse andere aandoeningen die u kunt krijgen door dit voettype. Denk aan een zenuwbeknelling in de voet, een breukje in het tweede middenvoetsbeentje of hielspoor. Ook hogerop in het lichaam kunnen zich klachten ontwikkelen, omdat het uw postuur verandert en de manier van lopen.

Grote teen is korter dan de tweede teen

Behandelingen voor dit probleem

Om de problemen met de tweede teen aan te pakken zal eerst een goede basis gevonden moeten worden om het afwikkelen van de voet weer over de grote teen te laten plaatsvinden. Uw podoloog kan hiervoor een steunzool ontwikkelen die het afwikkelen weer beter over de grote teen kan laten plaatsvinden.

De standsafwijking van de tweede teen is vaak niet te corrigeren, wel kan er protectief gewerkt worden door het maken van een siliconen orthese, die de overdrukplekken drukvrij leggen. Hierdoor zal het ontstaan van nieuw eelt langzaam maar zeker vertragen. De huid kan zich meestal na verloop van tijd geheel of gedeeltelijk herstellen.

Tips voor uw schoenen en sokken

Er bestaan therapiesokken in alle vormen en maten met een laagje gel op die plaatsen waar drukontlasting nodig is. Als u schoenen koopt, let dan op het volgende:

  • De schoen moet een gegarandeerde pasvorm hebben om schuiven tegen te gaan;
  • De tenen moet voldoende ruimte hebben, de neuspartij moet voldoende hoog zijn;
  • De schoen dient gemaakt te zijn van soepel en zacht materiaal;
  • Het bovenwerk van de schoen mag aan de binnenzijde geen scherpe (stik-)naden hebben;
  • De schoen moet een hoge teensprong hebben om het afwikkelen makkelijker te maken.

Vind een praktijk

Is uw tweede teen langer dan uw grote teen en ervaart u hierdoor voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Will van den Akker. Hij is podoposturaal therapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker