Praktijkvoorbeeld met een hardloper

Een paar maanden terug kreeg ik een hardloper in de podologiepraktijk die sinds een jaar last had van zijn wreef aan de linker voet (en sinds kort een stekende pijn). De klacht ontstond vooral tijdens en na het hardlopen en hij kon (mede hierdoor?) de voet niet goed afwikkelen. Sinds enige tijd kreeg hij ook last aan de binnenzijde linker knie.

Hij was een ervaren hardloper en had in het verleden verschillende marathons gelopen en wilde dit weer oppakken. Momenteel was hij met de voorbereiding bezig. Om die reden was de training qua intensiteit ook omhoog gegaan en op dat moment waren de klachten ook meer aanwezig en kreeg hij er last van. Ook had hij het gevoel dat hij iets ging klappen met zijn linker voet. Hij had al een loopanalyse laten maken bij een sportschoenenzaak om de juiste hardloopschoen te verkrijgen.

Hij liep op een neutrale hardloopschoen maar het viel wel op dat zijn rechter schoen meer versleten was dan de linker. Dus dat hij zijn linker voet anders afwikkelde was wel duidelijk.

Podologische analyse van de voet

Zoals gebruikelijk doe je als podoloog altijd een voetonderzoek en hierbij was mij al opgevallen dat er een disbalans was in de krachten van de linker voet in vergelijking met de rechter voet. Gezien het bovenstaande was dit is voor mij een reden om een hardloopanalyse te maken zowel met schoen als op blote voeten. Je krijgt dan een goed beeld hoe iemand loopt zowel met schoen als met blote voet maar vooral hoe de voet beweegt onder grote belasting.

Verschil in lopen met schoenen en lopen op blote voeten

In alles was zichtbaar dat hij een ervaren hardloper was. Echter, nu werd ook duidelijk zichtbaar dat hij met blote voeten een voorvoetlander was en met schoen een haklander. Ook was zijn romp beweging met schoen heel anders dan dat hij op blote voeten liep.

Is een therapiezool altijd nodig?

Grotere passen met schoenen

Door beelden met elkaar te vergelijken werd zichtbaar dat hij met schoenen veel grotere passen maakte dan met blote voeten waardoor de belasting en bewegingsuitslagen van zowel zijn voeten als zijn knieën en romp heel anders werden. De linker voet had ook meer pronatie dan de rechtervoet waardoor er meer endorotatie onderstond in de linker knie maar was niet zodanig dat er een extreme overpronatie ontstond.

Voetoefeningen en aanpassen van manier van hardlopen

Naar aanleiding van bovenstaande heb ik voorgesteld of we konden kijken of we zijn manier van hardlopen iets konden aanpassen. Door kleinere passen te maken met schoen werd zijn landing anders en ook de piekbelasting en bewegingsuitslagen in zijn voeten en knieën werden minder. Hierdoor werd ook de impact op zijn knie minder en kon hij meer stabiliteit behouden.

Verder heb ik hem voetoefeningen geven om de voeten en dan met name de linker voet sterker te maken en tegelijkertijd ook nog stabiliserende knieoefeningen. Ik adviseer altijd dit alle dagen te doen. Verder om (het liefste alle dagen) regelmatig met blote voeten te gaan lopen om zijn natuurlijke manier van lopen meer eigen te maken en als bijkomend voordeel dat hij op deze manier de voet op een natuurlijke manier sterker maakt. Verder is hij nog meer op zijn hardlooptechniek gaan letten. We hadden afgesproken dat we na 6 weken contact zouden hebben om het resultaat te evalueren. Mocht het niet afdoende zijn zou ik alsnog een sportzool aanmeten.

Na zes weken kwam het bericht zijn hij geen last meer had van zijn linker voet en dat hij zonder problemen de intensiteit van zijn looptraining kon verhogen. De oefeningen waren nu een onderdeel van zijn dag ritme en hij was tot de ontdekking gekomen dat op blote voeten lopen een prettige bezigheid was. Het maken van een ondersteunden sportzool was voorlopig niet nodig.

Vind een praktijk

Heeft u ook last van uw voeten tijdens het hardlopen? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jacqueline Lakeman. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker