Hoe herkent u een hallux rigidus?

De grote teen is niet meer beweeglijk in het gewricht van het eerste middenvoetsbeentje en het eerste teenkootje (of beperkt beweeglijk, maar wordt dan Hallux Limitus genoemd). Vaak zie je een verdikking aan de bovenzijde van het gewricht en kan het er ook rood en gezwollen uitzien.

Deze kenmerken worden vaak veroorzaakt door artrose, dat is overmatige slijtage van het kraakbeen op de gewrichtsvlakken. De kraakbeenstructuur verandert waardoor de beweeglijkheid vermindert of verdwijnt. Naarmate we ouder worden is de kans hierop groter en het komt twee keer zo vaak bij voor vrouwen als bij mannen.

Een hallux rigidus kan ook veroorzaakt worden door:

  • Een breuk van de grote teen;
  • Jicht en reumatoïde artritis;
  • Een hallux valgus operatie;
  • Herhaaldelijk kleine schade oplopen binnen het gewricht.

Welke klachten geeft een hallux rigidus?

Tijdens het lopen is het naar omhoog bewegen van de grote teen nodig om de voet te kunnen afrollen. Dit geeft dan ook de meeste klachten bij een hallux rigidus. De botsende gewrichtsranden (aan met name de bovenzijde, met mogelijk botuitstulpingen) doen pijn.

Ook kan er eelt onder de grote teen ontstaan. Door de verhoogde druk gaat men vaak 'om de pijn in de teen heen lopen', dit kan klachten geven elders in de voet of hoger.

De podoloog kan informeren over de mogelijke behandelingen

De behandeling van de podoloog zal erop gericht zijn om de grote teen minder te laten meebewegen, gezien dit de meeste klachten geeft. Voorbeelden van behandelingen bij een hallux rigidus zijn:

  • Therapiezolen en schoenen met uitneembare binnenzool zodat er ruimte is voor je zool en teen om af te wikkelen;
  • Schoenadvies: kies een model waarbij het neusgedeelte al wat omhoog staat. Het liefst met een stugge schoenzool. Dit beperkt de buiging en de schoen rolt met mate de voet als het ware voor je af. Niet een te hoge hak, maximaal 2,5-3 cm. Dit omdat er dan al buiging in het gewricht nodig is en niets overblijft om af te wikkelen;
  • Schoenaanpassing: een afwikkelbalk. Dit is een verdikte buiten/onderzool ter hoogte van de bal van de voet. De schoen rolt voor je voet af. Deze aanpassing is dan wel van belang onder àl je schoenen.

Dit soort hulpmiddelen kunnen u alleen helpen wanneer u er consequent gebruik van maakt. Ook in en om huis!

Oefeningen om de klachten van een hallux rigidus te verminderen

In deze video tonen we u de oefeningen om de klachten van de hallux rigidus te verminderen. Als de oefening te pijnlijk is: stop dan en vraag uw voetspecialist van Podozorg voor advies.

Lees meer over de oefeningen

Blijven de klachten aanhouden?

Wanneer pijn of gerelateerde klachten blijven belemmeren zijn er andere behandelmogelijkheden, waaronder:

  • Een orthopedische maatschoen;
  • Pijnstilling via huisarts en arts;
  • Medicijnen;
  • Operatief handelen;

Wilt u meer weten over een hallux rigidus? Dan verwijzen wij u graag door naar onze partner voetenenkelklacht.nl.

Vind een praktijk

Heeft u last van een stijve grote teen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bianca Moll. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist, medisch pedicure en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker