Wat is metatarsalgie?

Een andere benaming voor pijn onder de bal van de voet is metatarsalgie. Metatarsalgie is een Latijns woord dat letterlijk vertaald: pijn onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes betekent. Metatarsalgie zegt niets over de oorzaak van pijn onder de voorvoet en is dus geen diagnose. Om de pijn onder de voorvoet te behandelen is het daarom van belang om eerst de oorzaak duidelijk te krijgen.

Een voet bevat vijf middenvoetsbeentjes. De middenvoetsbeentjes lopen van het midden van uw voet tot net achter de tenen. Het middenvoetsbeentje achter uw grote teen is dikker en korter dan de andere vier, die in de meeste gevallen even lang zijn. Het uiteinde van een middenvoetsbeentje noemen we een kopje. Net achter de tenen, waar de kopjes zich bevinden, noemen we de bal van de voet.

Met pijn onder de bal van de voet, het gedeelte waar u op loopt, wordt pijn onder de voorvoet bedoeld. Dit is een klacht die zeer vaak voorkomt en kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak is het een combinatie van meerdere kleine problemen die gezamenlijk de klachten versterken.

Oorzaken pijn onder de voorvoet

Met het afzetten van uw voet om te lopen of springen, steunt u met uw gewicht op uw middenvoetsbeentjes en tenen. Het grootste gedeelte van uw gewicht wordt gedragen door uw eerste en tweede middenvoetsbeentjes.

Pijn onder de voorvoet ontwikkelt zich wanneer er extra druk op uw middenvoetsbeentjes komt of door ongelijke verdeling van de druk.

Klachten pijn onder de voorvoet

Eelt en pijn zijn de meest voorkomende klachten bij pijn onder de voorvoet. U kunt eelt hebben op één specifieke plek onder uw voet, bijvoorbeeld onder het tweede middenvoetsbeentje, maar het kan ook verspreid zitten onder de gehele voorvoet.

Klachten bij pijn onder de voorvoet kunnen geleidelijk ontstaan, maar ook plotseling. Bijvoorbeeld als u meer bent gaan sporten, een lange wandeling heeft gemaakt of na het dragen van een paar nieuwe schoenen.

Diagnose pijn onder de voorvoet

Een diagnose kan bijna altijd gesteld worden aan de hand van lichamelijk onderzoek. Daarnaast kan er ook een echo van uw voet worden gemaakt, om de kwaliteit van het beschermende vetkussentje onder uw voorvoet te beoordelen.

Behandelingen pijn onder de voorvoet

Niet-operatief

Om pijn onder de voorvoet te verminderen of voorkomen kunt u een aantal dingen zelf doen. Daarnaast kan uw podoloog of podotherapeut u helpen met een aantal behandelingen, waaronder:

Operatief

De meeste mensen met voorvoetpijn zijn goed geholpen met een niet-operatieve behandeling. Toch zijn er enkelen waarbij de niet-operatieve behandeling niet genoeg helpt. Dan kan een operatie uitkomst bieden. Welke operatie gekozen wordt, hangt af van de oorzaak van de klachten. Hiervoor moet uw hele voet onderzocht worden.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker