Wat is een stressfractuur?

Door overbelasting kan er een breuk ontstaan in een bot, dit wordt een vermoeidheidsbreuk (of stressfractuur) genoemd. Vermoeidheidsbreuken ontstaan enkel in botten die veel belast worden zoals botten in het onderbeen of de voet. Een stressfractuur wordt ook wel eens een marsfractuur genoemend, omdat het vroeg veel voorkwam bij ongetrainde soldaten die lange marsen moesten lopen.

Stressfractuur

Vermoeidheidsbreuk in een middenvoetsbeent. I Botvlies; II Bloeduitstorting onder het botvlies; III Onderbreking in het bot: de vermoeidheidsbreuk.

Oorzaken vermoeidheidsbreuk

Een vermoeidheidsbreuk ontstaat door overbelasting van het bot. Overbelasting kan ontstaan door een verkeerde drukverdeling over de voet, intense activiteit of wanneer een bot om een bepaalde reden verzwakt is.

Klachten vermoeidheidsbreuk

Kenmerken van een stressfractuur zijn:

 • Pijn (sommige mensen voelen een knapje als er een breuk optreedt);
 • Zwelling en pijn op de bovenkant of de buitenzijde van de voet;
 • Pijn en zwelling verergeren bij belasting;
 • Klachten verbeteren bij rust.

Bij sporters treden klachten vaak op na het verhogen van een trainingsschema. De pijn is vaak wel dragelijk, maar verergert tijdens de training en verdwijnt bij rust. Als de overbelasting blijft voorduren kunnen de klachten ook in rust blijven bestaan.

Diagnose vermoeidheidsbreuk

De diagnose voor een vermoeidheidsbreuk wordt gesteld op basis van uw verhaal en lichamelijk onderzoek. Stressfracturen zijn in de eerste weken namelijk moeilijk te zien op een röntgenfoto. De breuk is op een röntgenfoto vaak pas te zien als het bot begint te genezen en er nieuw botweefsel wordt gevormd. Door middel van een echo van de voet is een vermoeidheidsbreuk wel vroeg te constateren.

Behandelingen vermoeidheidsbreuk

Niet-operatief

Bij het vermoeden van een stressfractuur is het belangrijk om allereerst te stoppen met de activiteit die de breuk heeft veroorzaakt. Mogelijkheden voor een niet-operatieve behandelingen bij een vermoeidheidsbreuk zijn:

Operatief

Het is vrijwel nooit nodig om een stressfractuur te opereren. Maar als de breuk ondanks goede rust en andere maatregelen niet aan elkaar groeit, kan het nodig zijn de breuk vast te zetten met een plaat en schroeven. De operatie zal verschillen afhankelijk van de locatie van uw stressfractuur en de ernst ervan.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker