Bescherming van de tenen

Soms hebben mensen pijnlijke tenen door terugkerende likdoorns tussen of bovenop de tenen of door standsveranderingen bij de tenen zoals door klauwstand. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals trauma, reuma of diabetes mellitus. Dit kan tot gevolg hebben dat mensen de schoenen slecht aan de voeten kunnen verdragen door de druk of wrijvingen en waardoor ze minder gaan wandelen wat weer niet goed is voor de gezondheid. Tenslotte is blijven bewegen belangrijk voor een goede leefstijl.

Een siliconen orthese

Een siliconen orthese is een hulpmiddel van rubberachtig materiaal dat om de teen of tenen geboetseerd kan worden. Bij pijnlijk geïrriteerde plekjes op de tenen kan een siliconen orthese de tenen vaak heel efficiënt beschermen waardoor de pijn vermindert. Soms kan een siliconen orthese de teen weer een beetje rechter duwen. Een siliconen orthese is dus altijd volledig op maat gemaakt en zal er altijd weer anders uitzien afhankelijk waar het voor moet dienen.

Siliconen orthese om de tenen te beschermen

Verschillende functies van een siliconen orthese

Een siliconen orthese kan verschillende functie hebben. Klik op één van de onderstaande functies voor meer informatie:

Een protectieve siliconen orthese

Deze orthese dient ervoor te zorgen dat een pijnlijke plek drukvrij komt te liggen bijvoorbeeld bij een likdoorn. Deze kunnen zich tussen maar ook bovenop of onder de tenen zitten. Door de likdoorn drukvrij te leggen reduceer je de pijnklacht die een likdoorn veroorzaakt. Wel is het noodzakelijk de bestaande likdoorn weg te laten halen door een (medisch) pedicure. Omdat de pijnlijke plek nu drukvrij ligt zal de likdoorn ook minder snel of helemaal niet meer terugkomen. Ook bij tenen die over elkaar neigen te gaan kan een siliconen orthese een oplossing zijn om een betere tenenstand te verkrijgen.

Een correctieve siliconen orthese

Deze orthese dient ervoor te zorgen dat je stand afwijkingen kunt corrigeren zoals klauw- en hamertenen. Dit kan als de gewrichten van de teen nog bewegelijk zijn. Ook moet je voorzichtig zijn bij reumatische klachten, dan wordt het vaak meer protectief in plaats van correctief.

Preventieve siliconen orthese

Deze orthese wordt wel gemaakt bij jongere mensen die een familiare afwijking hebben aan de voorvoet zoals een afwijkende stand van een teen. Dit is dus preventief om problemen qua druk in de schoen in de toekomst te voorkomen.

Vervangende siliconen prothese

Door trauma of door een amputatie kan je een teen kwijt raken. Hierdoor verandert de dynamiek van de voet in de schoen omdat andere tenen geen tegendruk meer krijgen van de teen die er oorspronkelijk zat. Hierdoor kunnen die scheef gaan staan. Hier kan een siliconen prothese een oplossing zijn voor de weggehaalde teen. Deze zorg weer voor tegendruk waardoor de andere tenen hun stand blijven behouden.

Advies voor de patiënt die een orthese aangemeten heeft gekregen

Een siliconen orthese kan goed helpen om bepaalde klachten te doen voorkomen of te verhelpen. Echter is er geen wetenschappelijk bewijs dat een siliconen orthese daadwerkelijk helpt om een verergering van een scheefstand van de teen te voorkomen. Let bij nieuw aangemeten siliconen ortheses op de onderstaande punten:

 • Het is belangrijk dat het dragen van de orthese rustig word opgebouwd. Een teen of voet moet er aan wennen dat er een andere stand is.
 • Het aan en uit doen van de orthese moet rustig gedaan worden met twee handen om beschadiging te voorkomen.
 • Het heeft geen nut een orthese ‘s nachts te dragen, de voet is dan in rust. Daarbij moet de huid ook weer goed kunnen ademen.
 • Maak aan het einde van de dag de orthese schoen met een water en een milde zeep en spel het goed af.
 • Bewaar het in een bakje met een beetje talkpoeder. Dit maakt het aandoen van de orthese de volgende dag makkelijker en voorkomt verweking van de huid.
 • Bij irritatie altijd contact opnemen met de registerpodoloog of podotherapeut die het heeft aangemeten om de orthese aan te passen. Irritatie, druk of vorming van blaren mag niet.
 • Een scheurtje in de orthese is te repareren. Dus mocht de orthese stuk gaan, neem tijdig contact op en bewaar eventuele losse stukjes.

Vind een praktijk

Wilt u graag advies over het dragen van een siliconen orthese? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jacqueline Lakeman. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker