Wat is een verspringende peroneuspees?

Aan de buitenzijde van de enkel lopen twee belangrijke pezen: de peroneuspezen. Dit zijn de pezen van de kuitbeenspieren. Ze lopen achter de buitenenkel langs waarna de ene peroneuspees aan de buitenkant van de voet hecht, aan het begin van het middenvoetsbeentje, en de andere onder de voet door loopt tot net achter de grote teen.

Achter de enkel glijden de pezen door een geultje in het kuitbeen. Dit geultje houdt de pezen op hun plek. Een verspringende peroneuspees betekent dat de peroneuspees bij bepaalde bewegingen uit dit geultje raakt. De meeste patiënten voelen de pees verspringen aan de knokkel aan de buitenkant van de enkel.

Bij een verspringende peroneuspees raakt de pees uit het geultje achter de enkel.

Soms is het verspringen van de peroneuspees ook vanaf de buitenkant zichtbaar, dit is te zien op onderstaande video.

Meer informatie

Oorzaken van een verspringende peroneuspees

Een verspringende peroneuspees heeft verschillende oorzaken:

  • Letsel door sport;
  • Na breuk van het hielbeen;
  • Naar buiten gekantelde enkel;
  • Anatomische varianten.

Lees meer

Klachten van een verspringende peroneuspees

Wanneer de pees net versprongen is, lijken de klachten erg op een enkelverstuiking: de enkel is vaak dik en er is een bloeduitstorting aan de buitenzijde van de enkel.

Lees meer

Diagnose van een verspringende peroneuspees

Een acuut verspringende peroneuspees wordt vaak niet herkend, de diagnose wordt ook door dokters regelmatig gemist.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een verspringende peroneuspees

Zeker bij acute klachten kan altijd eerst worden geprobeerd de klachten te verhelpen met een niet-operatieve behandeling. Bij een chronisch verspringende peroneuspees is een niet-operatieve behandeling relatief vaak (50-75% van de gevallen) niet genoeg.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker