Scheefstand grote teen bij kinderen en adolescenten

Wat is een juveniele hallux valgus?

Een scheefstand van de grote teen bij (jonge) kinderen wordt een juveniele hallux valgus genoemd. Kinderen kunnen net zoveel klachten ervaren als volwassenen. De helft van de volwassenen met een hallux valgus herinnert zich dit ook al als kind te hebben gehad.

Voeten van een 17-jarig meisje met een beginnende hallux valgus

Anders dan volwassen hallux valgus?

Het onstaan van een hallux valgus op jonge leeftijd is niet helemaal te vergelijken met een volwassen hallux valgus. Een kind heeft namelijk nog geen slijtage in het grote teengewricht en de grote teen zit nog in de kom. Bij een volwassen hallux valgus is de teen meestal uit de kom. Hierdoor is de kans op verergering van de klachten bij kinderen kleiner. Door dit verschil is de behandeling van de klachten anders.

Oorzaken scheefstand grote teen bij kinderen

In de meeste gevallen (ongeveer 75%) gaat het om een erfelijke aandoening, waarbij een of meer directe familieleden van het kind ook een hallux valgus hebben. De vorm van de gewrichten in de voorvoet en middenvoet bepalen of een teen makkelijker scheef gaat staan. De vorm van deze gewrichten is genetisch bepaald.

In sommige gevallen is een andere afwijking aan de voet (mede) de oorzaak voor de scheefstand van de grote teen. Voorbeelden hiervan zijn een te strakke buigpees van de grote teen en een platvoet.

Klachten scheefstand grote teen bij kinderen

Vanaf de tienerjaren, zodra de scheefstand van de grote teen toeneemt, beginnen veel klachten te ervaren van de hallux valgus. De bult aan de zijkant van de voet kan groter worden waardoor het dragen van schoenen pijnlijk wordt. Daarnaast kan er pijn voorkomen bij lopen en sporten. Het vinden van passende schoenen kan een probleem vormen, het kind heeft namelijk erg brede schoenen nodig.

Diagnose scheefstand grote teen bij kinderen

Een javeniele hallux valgus wordt herkend door een combinatie van lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto van de voet. Het is belangrijk om andere oorzaken (zoals een te strakke buigpees van de grote teen) uit te sluiten. Dit kan door gebruik te maken van een echografisch onderzoek.

Behandelingen scheefstand grote teen bij kinderen

Niet-operatief

Een deel van de kinderen heeft slechts een kleine aanpassing aan de schoenen nodig om de klachten te verhelpen. Andere niet-operatieve behandelingen bij een juveniele hallux valgus zijn:

Operatief

Bij een operatie van een hallux valgus wordt het scheve middenvoetsbeentje weer in de normale positie gebracht. Over het algemeen zal het bot van het eerste middenvoetsbeentje worden gebroken en in een andere stand worden gezet. Bij juveniele hallux valgus worden dezelfde operaties gedaan als bij volwassenen, maar met een iets andere techniek.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen de klachten van uw kind verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.