De tibialis anteriorpees

De tibialis anterior is de voorste scheenbeenspier: een grote spier aan de buitenzijde van het scheenbeen. Deze spier loopt van net onder de knie aan de buitenkant van het scheenbeen tot de binnenzijde van de voet. Boven de voet gaat de spier over in de pees. De tibialis anteriorpees hecht aan het eerste middenvoetsbeentje.

Het verloop van de tibialis anterior spier

Het verloop van de tibialis anterior spier

De voorste scheenbeenspier en -pees zorgen ervoor dat u uw voet kunt optillen en naar binnen draaien (dorsiflexie en inversie). Ze zorgen er ook voor dat u uw voet zachtjes kunt neerzetten zonder dat uw voet met een klap op de grond komt.

De blauwe pijl geeft de beweging van de voet aan die de tibialis anteriorspier (zwarte pijl) maakt

De blauwe pijl geeft de beweging van de voet aan die de tibialis anteriorspier (zwarte pijl) maakt.

Peesscheur, peesontsteking of problemen rondom de pees

Rondom de tibialis anteriorpees kunnen verschillende aandoeningen ontstaan:

  • De pees scheurt (ruptuur);
  • De pees of peesschede raakt ontstoken (tendinitis);
  • Er is een probleem met de structuren rondom de pees.

Hoewel het om één en dezelfde pees gaat, zijn de aandoeningen van deze pees heel verschillend en moeten deze ook verschillend behandeld worden.

Peesscheur

De pees kan gedeeltelijk of volledig scheuren.

Peesontsteking

We onderscheiden verschillende typen ontstekingen of irritaties van de pees van de voorste scheenbeenspier:

  • Ontsteking van de aanhechting van de pees in de voet;
  • Peesverdikking (tendinopathie);
  • Peesschede ontsteking (tenosynovitis). De peesschede is een soort kokertje waarin de pees glijdt en dat de pees beschermt.

Problemen rondom de pees

Soms is het niet de pees zelf die klachten geeft maar komen de klachten door structuren die net naast de pees liggen: namelijk de slijmbeurs die tussen de pees en het bot ligt of het bandje dat over de pees ligt en de pees op zijn plek houdt (het retinaculum).

Meer informatie

Oorzaken van aandoeningen van de pees van de voorste scheenbeenspier

De verschillende aandoeningen van de pees van de voorste scheenbeenspier hebben niet dezelfde oorzaak. Uit de medische literatuur blijkt dat bij mensen bij wie de pees ontstoken is de pees zeer zelden scheurt.

Lees meer

Klachten van aandoeningen van de pees van de voorste scheenbeenspier

Lees meer over de klachten van een specifieke aandoening van de tibialis anteriorpees.

Lees meer

Diagnose van aandoeningen van de pees van de voorste scheenbeenspier

Uw specialist kan aandoeningen van de tibialis anteriorpees herkennen door middel van lichamelijk onderzoek en beeldende technieken.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van aandoeningen van de pees van de voorste scheenbeenspier

Meestal wordt eerste geprobeerd de klachten zonder operatie te verhelpen. Bij een volledige scheur van de pees die nog niet lang bestaat, wordt vaak wel direct geopereerd.

Lees meer

Oefening om de tibialis anterior te versterken

In deze video tonen we u de oefening om de tibialis anterior te versterken in één of beide onderbenen. U doet deze oefening op blote voeten, met een therapieband die aan een zware tafelpoot is bevestigd.

Lees meer over de oefening

Vind een praktijk

Heeft klachten van de pees van de voorste scheenbeenspier (tibialis anterior)? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker