Wat is een os tibiale externum?

Het scheepsvormig bot is een bot aan de binnenkant van de voet (zie illustratie). Het komt voor dat het scheepsvormig bot, tijdens de ontwikkeling van de voet voor de geboorte, niet of niet volledig samengroeit. In dat geval bevindt zich een extra bot in de voet. Dit extra bot wordt een os tibiale externum genoemd. Ongeveer 5-10% van de mensheid loop rond met zo'n extra botje. Het komt dus best wel vaak voor, maar niet iedereen krijgt er klachten van.

Het scheepsvormig bot bevindt zich aan de binnenkant van de voet.

De tibialis posterior pees

Het extra bot zou waarschijnlijk geen klachten geven als er niet een heel stevige pees (de tibialis posterior pees) aan vast zou zitten. Dit is de op een na sterkste pees van de voet en zorgt ervoor dat de voetboog opgetrokken wordt zodat we op onze tenen kunnen staan. Doordat de pees continu trekt aan het os tibiale externum, kan dit pijnklachten veroorzaken.

Oorzaken pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

De meeste pijnklachten onstaan bij kinderen en jongvolwassenen. Meestal onstaat de pijn na verdraaing van de voet of door explosieve kracht bij het springen. Daarnaast kan er pijn onstaan door schoeisel, de schoen drukt dan tegen het botje.

Klachten pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Vaak hebben mensen met een os tibiale externum ook een platvoet, maar dit is niet altijd het geval. Er kan een vrij grote zwelling aan de binnenkant van de voet zichtbaar zijn en men heeft last van een zeurende pijn aan de binnenkant van de middenvoet. Druk op deze bult wordt als pijnlijk ervaren.

Diagnose pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Uw specialist herkent de os tibiale externum door middel van lichamelijk en aanvullend onderzoek. Met een röntgenfoto en echografisch onderzoek is het botje meestal goed te zien.

Behandelingen pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen van een pijnlijke bult aan de binnenkant van de voet kunnen bestaan uit:

Operatief

Wanneer de niet-operatieve behandeling onvoldoende helpt en er veel klachten zijn, kan opereren een oplossing zijn. Het os tibiale externum wordt dan (indien mogelijk) met een schroef vastgezet aan het scheepsvormig beentje. Indien het os tibiale externum te klein is om vastgezet te worden, kan het botje verwijderd worden.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker