Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is een scheefstand van de grote teen. De grote teen (de hallux) staat schuin naar buiten, richting de tweede teen. Doordat het eerste middenvoetsbeentje richting de andere voet gaat staan, onstaat er een pijnlijke bult: een bunion. De zwelling kan erger worden door een ontsteking van de slijmbeurs of door eeltvorming. Een hallux valgus komt veel voor, wordt vaak als pijnlijk ervaren en ontsiert de voet.

Hallux valgus

Oorzaken hallux valgus bij volwassenen

De oorzaak van een hallux valgus is onduidelijk. Het is waarschijnlijk dat meerdere factoren een rol spelen. Een daarvan is erfelijkheid. Bij deze vorm treedt de vormafwijking al op jonge leeftijd op. Dit wordt een juveniele hallux valgus genoemd. Naast erfelijkheid kan ook het dragen van slecht passen schoeisel een rol spelen bij het ontstaan van een hallux valgus.

Klachten hallux valgus bij volwassenen

De belangrijkste klacht bij een hallux valgus is pijn. Toch zijn er ook mensen met een ernstige hallux valgus die totaal geen klachten ervaren. De ernst van de scheefstand zegt dus weinig over de mate waarin men klachten heeft.

Het is vaak de bunion (bult op het eerste middenvoetsbeentje) die pijn doet. Dit komt vooral voor bij het dragen van schoenen en de meeste mensen hebben in de winter meer klachten.

Diagnose hallux valgus bij volwassenen

Uw specialist herkent de hallux valgus door het lichamelijk onderzoek en de röntgenfoto van de voet. Ook andere aandoeningen kunnen een bult bij de grote teen geven en deze kunnen gemakkelijk worden verward met een hallux valgus, waaronder een te strakke buigpees en een stijve grote teen.

Behandelingen hallux valgus bij volwassenen

Niet-operatief

Bij een niet-operatieve behandeling van een hallux valgus kunt u denken aan een schoenaanpassing of een hulpmiddel waardoor u beter en langer achtereenvolgend kunt lopen. Tot de niet-operatieve mogelijkeheden behoren onder andere:

Operatief

De meeste mensen denken dat er bij de operatie een stuk van het bot (de bunion) moet worden afgehaald, maar dat is niet zo. De bunion is een deel van het gewricht, en die moet meestal juist heel blijven. Het eerste middenvoetsbeentje moet dichter tegen het tweede middenvoetsbeentje komen te staan, en de pezen van de grote teen moeten weer op de juiste plaats worden teruggebracht. Er zijn verschillende operatietechnieken die uw specialist kan gebruiken

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker